Mother feeding her baby with a bottle while lovingly looking at the child in a brightly lit room with a large window in the background

Dezvoltarea microbiotei intestinale - primele 1000 de zile contează

Atenția acordată microbiotei intestinale, inclusiv înainte de naștere, contribuie la obținerea unor beneficii pentru întreaga durată a vieții. 

Mother holding her baby, who is sucking on their thumb, in a cozy kitchen setting with a mixer and other kitchen items in the background.

De la concepție până la vârsta de 2 ani

Această etapă are o influență majoră asupra sănătății generale și pe termen lung a unui copil. 

Primele 1000 de zile în viața unui bebeluș (aproximativ perioada dintre concepție și împlinirea vârstei de 2 ani) sunt cruciale, cunoscute și sub numele de „perioada de aur” pentru consolidarea microbiotei sugarului, deoarece contribuie la dezvoltarea florei intestinale, precum și a sistemului imunitar. 

Vestea bună este că sistemele de apărare ale copilului pot fi întărite încă din timpul sarcinii, iar viitoarele mămici pot influența pozitiv imunitatea bebelușului lor printr-o alimentație sănătoasă, atentă și echilibrată. De asemenea, după naștere, există multe posibilități de a susține o dezvoltare pozitivă.

Smiling baby in a yellow outfit sitting in a high chair, looking content while putting their hand in their mouth, with a window and greenery in the background. Smiling baby in a yellow outfit sitting in a high chair, looking content while putting their hand in their mouth, with a window and greenery in the background.

Dezvoltarea microbiotei intestinale - baza unei vieți sănătoase

O floră intestinală sănătoasă și diversă este crucială nu doar pentru digestie, ci și pentru dezvoltarea sistemului imunitar. 

Maturizarea decisivă a florei intestinale începe la naștere, când mama transferă copilului bacteriile din microbiota sa. După naștere, compoziția florei intestinale este influențată în principal de alimentația copilului (alăptare la sân sau lapte praf pentru sugari), dar și de mediul înconjurător, cum ar fi prezența fraților sau a animalelor de companie.

Perturbările florei intestinale în această perioadă critică, cum ar fi utilizarea antibioticelor, pot fi asociate cu efecte asupra sănătății mai târziu în viață, cum ar fi un risc crescut de alergii, astm sau probleme cu greutatea corporală. În acest context, este deosebit de important să susținem dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase încă din primele zile din viața unui copil.

Mother smiling and holding her baby dressed in a yellow outfit, standing in a bright room with a window and greenery in the background.

Recomandări pentru părinți

O mamă îi oferă copilului său mult mai mult decât dragoste, atenție și siguranță. Chiar înainte de naștere, un regim alimentar variat și sănătos poate influența sistemele de apărare ale copilului, prin consolidarea microbiotei intestinale a acestuia în primii ani de viață. 

De asemenea, suplimentele alimentare ce conțin bacterii lactice vii, cum ar fi L. reuteri Protectis (DSM 17938), pot fi benefice cel puțin în ultimul trimestru de sarcină.

În calitate de părinți, puteți susține, chiar și după naștere, dezvoltarea microbiotei intestinale a copilului dumneavoastră. Dar cum? 

  • Petreceți timp în aer liber în fiecare zi.
  • Asigurați-vă de faptul că întotdeauna copilul doarme suficient de mult. 
  • Odată cu introducerea alimentelor solide, integrați multe fructe și legume în alimentație. 
  • Susțineți dezvoltarea microbiotei intestinale a copilului dumneavoastră prin administrarea unui supliment alimentar cu bacterii benefice, cum ar fi L. reuteri DSM 17938 (Protectis), în primii doi ani.
     
Sarcina - un moment unic în viață

Sarcina - un moment unic în viață

Rezultatul pozitiv al unui test de sarcină este unul dintre momentele cele mai memorabile pentru orice femeie. Din acel moment, viața ei se va schimba pentru totdeauna, iar legătura dintre ea si făt va deveni din ce în ce mai puternică. Este esențial ca mamele să aibă grijă de ele în timpul sarcinii - pentru starea lor de bine și cea a copilului.

Colicile la bebeluși

Colicile la bebeluși

Cu toate că există decenii de cercetare, cauzele colicilor infantile rămân în continuare necunoscute. Există însă o serie de factori care influențează declanșarea și întreținerea acestora. Citește mai departe pentru a afla mai multe!

Sistemul imunitar al bebelușului

Sistemul imunitar al bebelușului

La naștere, sistemul imunitar al copilului nu este încă matur. Sistemul imunitar se maturizează odată cu bebelușul Primele 1000 de zile de viață (începând din momentul concepției) sunt cruciale în cadrul acestui proces, întrucât se dezvoltă microbiomul intestinal, care reprezintă baza pentru funcția imunitară și starea de sănătate ulterior pe parcursul vieții.