Mother nuzzling her baby, who is smiling and wearing a striped shirt and denim overalls, in a brightly lit room

Diareea

Diareea sau vărsăturile pot apărea foarte brusc. Întrucât cei mici sunt mai expuși riscului de deshidratare, este esențial să recunoașteti semnele acesteia.

Illustration depicting symptoms of diarrhea in infants, showing an inflamed digestive tract, fever, vomiting, and a crying baby with a stomachache

Simptome

Din cauza dietei, scaunul unui bebeluș poate varia la nivel de culoare și textură și este, de obicei, mult mai moale decât al unui adult. Dacă devine brusc mai apos sau apare mai frecvent și în cantități mai mari, este posibil să ai de a face cu diareea. Scaunele apoase sunt definite ca diaree dacă apar de cel puțin trei ori pe zi sau mai des decât media zilnică obișnuită (referință: WHO).

Diareea creează un disconfort major! Una dintre cauzele cele mai frecvente este prezenţa agenţilor patogeni, precum virusurile sau bacteriile. În cazul unui copil fără alte probleme, diareea este frecvent provocată de o infecție care determină inflamația stomacului și intestinului, cunoscută sub numele de gastroenterită. Cel mic poate avea și alte simptome, precum vărsături, dureri de stomac sau febră. În cele mai multe cazuri acestea nu țin mai mult de o săptămână. Este, însă, extrem de important să recunoașteți semnele cât mai devreme, astfel încât să limitați riscul de deshidratare asociată cu diareea, adesea întâlnită în cazul sugarilor

Important!

Părinții trebuie să solicite sfatul medicului dacă bebelușul afectat de diaree are vârsta sub șase luni.

Glass of clear, sparkling water against a white background, representing a drink to prevent dehydration Glass of clear, sparkling water against a white background, representing a drink to prevent dehydration

Deshidratarea - principalul risc!

Întrucât bebelușii și copiii se pot deshidrata foarte rapid, este esențial să recunoașteți semnele deshidratării - acordând o atenție sporită modului în care se manifestă copilul cu diaree.

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât consumă. Deoarece diareea împiedică intestinul să absoarbă în mod corect apa și sărurile, deshidratarea poate apărea rapid. Semnele deshidratării includ pasivitate, amețeli și mai puține scutece umede. Părinții trebuie să consulte un doctor imediat dacă un bebeluș arată semne de deshidratare. Ar trebui, de asemenea, să consulte doctorul în cazul în care copilul are temperatura peste 39°C, o altă afecțiune medicală, sângerări în scaun sau vărsături, dureri acute de stomac sau dacă simptomele persistă mai mult de 3-4 zile.

Ce poate ajuta?

În primul rând, este esențial să previi deshidratarea hrănind bebelușul sau copilul afectat de diaree cu lichide suplimentare, preferabil în porții mici și frecvente.

Sucurile de fructe și cele acidulate, însă, pot accentua simptomele și trebuie evitate.

O serie de studii a relevat faptul că suplimentarea hranei cu lactobacilii vii activi poate îmbunătăți echilibrul microbian al organismului, contribuind la reducerea frecvenței scaunelor diareice și vărsăturilor și la prevenirea unor noi episoade de acest tip. Limosilactobacillus reuteri Protectis suplimentează flora intestinală cu “bacterii bune”, oferind o protecție solidă împotriva patogenilor sau “bacterii rele” care generează toxine ce declanșează diareea. ProTectis a fost dezvoltat special pentru a suplimenta flora saprofita ("bună"), contribuind astfel la lupta contra patogenilor ("răi"). În cazul deshidratării se recomandă inițierea terapiei de rehidratare standard - administrarea sărurilor de rehidratare.
Smiling baby in a striped shirt and denim overalls sitting on a table, with an adult administering drops from a small bottle.
Two young siblings sitting on the floor, with an older child in a gray outfit hugging a baby in denim overalls, both covered by a cozy gray blanket.

Când să ceri sfatul medicului?

În multe cazuri nu este necesară evaluarea unui medic. Ar trebui, însă, să consulți un medic atunci când copilul tău:

  • are sub 6 luni - imediat!
  • are o altă afecțiune de fond (ex. probleme cardiace sau de rinichi, diabet, istoric de naștere prematură)
  • are temperatură peste 39°C / 102°F
  • dă semne de deshidratare
  • are scaun sau vărsături cu sângerări
  • are dureri acute de stomac
  • are simptome care nu se ameliorează - ex. vărsături pentru mai mult de 1-2 zile sau diaree mai mult de 3-4 zile
Icon representing balance in a baby's digestive system, featuring a stylized depiction of scales with relevant symbols. Icon representing balance in a baby's digestive system, featuring a stylized depiction of scales with relevant symbols.

Tratamentul diareei și vărsăturilor

În cazul diareei și vărsăturilor, medicamentația ar trebui administrată copilului doar la recomandarea medicului. 

Părinții pot lua însă măsuri pentru refacerea echilibrului florei intestinale a micuțului, prin suplimentarea acesteia cu Lactobacillus reuteri Protectis, tulpini de lactobacili vii conținute în produsele ProTectis picături sau tablete.

Colicile la bebeluși

Colicile la bebeluși

Cu toate că există decenii de cercetare, cauzele colicilor infantile rămân în continuare necunoscute. Există însă o serie de factori care influențează declanșarea și întreținerea acestora. Citește mai departe pentru a afla mai multe!

Constipația la copii

Constipația la copii

Când un copil are mișcări rare ale intestinului sau dificultăți în eliminare, poate fi vorba despre constipație. Iată care sunt simptomele și soluțiile delicate pentru a-l ajuta în aceste cazuri.

Antibioticele la bebeluși

Antibioticele la bebeluși

Dacă un copil suferă de o infecție bacteriană, acesta ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a-și recăpăta sănătatea. În astfel de cazuri este esențial să oferi micuțului organism ajutorul de care are nevoie.