A person holding a glass of water and a pill, preparing to take the medication

Rezistența la antibiotice - pandemia tăcută

Suplimentați microbiomul intestinal cu BioGaia Protectis în timp ce luați antibiotice.

A scientist in a laboratory, examining a petri dish on his desk.

Antibioticele - o revoluție în medicina secolului XX

Antibioticele sunt medicamente esențiale care ajută la oprirea infecțiilor provocate de bacterii și care salvează vieți, distrugând anumite bacterii sau încetinindu-le creșterea. Termenul de antibiotic înseamnă „împotriva vieții” și este folosit atunci când vorbim despre medicamente care distrug germenii. Pentru a trata infecții diferite, sunt utilizate antibiotice diferite și acestea pot fi prescrise numai de către un medic.

Antibioticele sunt utilizate de ani de zile pentru tratamentul anumitor infecții grave sau pentru a preveni unele tipuri de infecții bacteriene. În prezent, ne confruntăm cu o provocare diferită: creșterea rezistenței la antibiotice. Ea este accelerată, printre altele, de consumul excesiv de antibiotice, de contactul repetat cu anumite antibiotice, de administrarea necorespunzătoare sau de consumul de alimente provenite de la animale hrănite cu antibiotice. Principiul „mai puțin înseamnă mai mult” se aplică atunci când vine vorba de antibiotice. 

 

 

Cum acționează antibioticele?

Antibioticele au un rol foarte important. Încep să acționeze imediat după prima doză administrată

Antibioticele sunt „soldații” care împiedică bacteriile să se înmulțească (bacteriostatice) sau le distrug (bactericide), afectându-le metabolismul. Deoarece virusurile nu au un metabolism propriu, antibioticele nu acționează împotriva virusurilor. Antibioticele ajută corpul să se apere singur.  Penicilina, cel mai cunoscut antibiotic, a fost descoperită de Alexander Fleming și este produsă de un mucegai numit Penicillium notatum. Rapiditatea efectului antibioticelor depinde de afecțiunea pe care o tratează, însă, de obicei, apare o ameliorare în decursul a doar câteva ore.

Regula 3x3 pentru tratamentul cu antibiotice

1) Lăsați medicul să decidă dacă aveți nevoie de antibiotice.

  • Nu cereți antibiotice în mod inutil, de exemplu, pentru a trata o infecție virală.
  • Dacă medicul vă prescrie antibiotice, utilizați-le în mod adecvat.
  • Nu începeți niciodată un tratament cu antibiotice fără supraveghere medicală.

2) Lăsați medicul să decidă ce fel de antibiotic aveți nevoie și pentru cât timp.

  • Nu utilizați niciodată antibiotice care v-au rămas de la ultimul tratament pe care l-ați urmat.
  • Nu luați antibiotice prescrise pentru altcineva și nu dați altor persoane antibioticele prescrise.
  • Nu opriți administrarea antibioticului mai devreme decât v-a prescris medicul și nici nu luați antibioticul pentru o perioadă mai lungă de timp decât v-a prescris medicul.

3) Lăsați medicul să decidă ce supliment alimentar cu bacterii lactice poate ajuta la reducerea reacțiilor adverse ale antibioticului.

  • Doar medicul știe care  sunt tulpinile de bacterii lactice vii recomandate în asociere cu anumite antibiotice.
  • Administrarea  unor suplimente alimentare ce conțin bacterii benefice, fără a solicita opinia unui expert, poate fi echivalentă cu neadministrarea acestuia.
  • Alegerea corectă a suplimentului alimentar poate contribui, de asemenea, la combaterea rezistenței la antibiotice.
A smiling doctor in a white lab coat with a stethoscope, sitting and talking to a patient.

Rezistența la antibiotice

Rezistența la antibiotice este în creștere și pune în pericol tratamentul eficient și prevenirea eficientă a unei game largi de infecții. În prezent, rezistența la antibiotice reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătate la nivel mondial.  

Bacteriilepot manifesta  o rezistență de bază la antibiotice (rezistență naturală), se pot modifica în timp sau pot suferi mutații (rezistență dobândită), fiind posibil să nu mai răspundă la medicamente. În acest caz, vorbim de rezistența la antibiotice. Din nefericire, bacteriile rezistente se pot dezvolta excesiv și pot transmite proprietățile lor de rezistență și altor bacterii. Astfel, antibioticele devin ineficiente, iar infecțiile persistă în organism, ceea ce poate pune viața în pericol și poate crește riscul de transmitere la alte persoane. Microorganismele care dezvoltă rezistență la antimicrobiene sunt uneori denumite „superbacterii”, deoarece sunt aproape indestructibile. Prin respectarea regulii menționate mai sus, puteți contribui la reducerea riscului de manifestare a rezistenței la antibiotice.

Antibioticele la bebeluși

Antibioticele la bebeluși

Dacă un copil suferă de o infecție bacteriană, acesta ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a-și recăpăta sănătatea. În astfel de cazuri este esențial să oferi micuțului organism ajutorul de care are nevoie.

Antibioticele la copii

Antibioticele la copii

Antibioticele sunt medicamente importante, care pot salva vieți, dar care, luate la întâmplare, pot deveni inutile, sau dăunătoare. În plus, această administrare excesivă și mai ales nepotrivită, a creat în multe situații rezistența bacteriilor la multe dintre antibiotice, ceea ce le face inutilizabile.

Antibioticele la adulți

Antibioticele la adulți

Deși pot fi extrem de benefice, antibioticele pot cauza efecte adverse gastrointestinale precum diaree, greață, vărsături. Din acest motiv este important să oferi florei intestinale o mână de ajutor pe perioada tratamentului antibiotic.