Spre deosebire de alte vitamine, organismul poate produce vitamina D. Din acest motiv, aceasta nu se comportă în organismul nostru similar altor vitamine, ci mai degrabă ca un hormon, o substanță-mesager care reglează procese fiziologice esențiale.
Între 10 și 20% din aportul zilnic necesar de vitamina D este acoperit de dietă. Totuși, sursele naturale de vitamina D din alimente sunt limitate. Cele mai mari concentrații se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, heringul sau macroul. Ficatul, gălbenușul de ou și unele ciuperci conțin, de asemenea, vitamina D. Un mod eficient pentru ca organismul să își completeze necesarul de vitamina D este expunerea la soare. În această situație, organismul poate sintetiza vitamina D sub acțiunea razelor UVB, motiv pentru care mai este numită „vitamina razei de soare”. Din fericire, nu sunt necesare ședințe lungi de plajă; de regulă, petrecerea unor perioade de timp mai scurte în aer liber în timpul verii, cu mâinile, fața și brațele sau picioarele neacoperite și expuse la soare este suficientă pentru a sintetiza suficientă vitamină D (arsurile solare trebuie evitate).