Una dintre primele decizii pe care le veți lua ca proaspeți părinți va fi dacă bebelușul urmează să fie alăptat sau veți folosi formulă de lapte. Ambele opțiuni sunt viabile, fiecare având avantaje și dezavantaje specifice. Cu toate acestea, alăptarea la sân este în general considerată un start optim în viața bebelușilor.

Află mai multe despre importanța alăptării în dezvoltarea florei intestinale, a tractului digestiv și a sistemului imunitar ale bebelușului, precum și despre etapele incipiente ale introducerii alimentelor solide și posibilele afecțiuni gastrointestinale.

Importanța laptelui matern în dezvoltarea florei intestinale a bebelușului

Ce avantaje are alăptarea la sân pentru microbiomul intestinal față de formula de lapte pentru bebeluși?

Compoziția laptelui matern se schimbă pe parcursul alăptării pentru a satisface toate nevoile nutriționale ale bebelușului. Laptele matern conține toți nutrienții esențiali, anticorpii și enzimele care susțin creșterea și dezvoltarea optimă a unui sugar. De asemenea, furnizează bebelușului bacterii benefice și alte microorganisme cu rol important în dezvoltarea mucoasei intestinale și a florei intestinale.

Colonizarea microbiană a intestinului cu specii de bacterii intestinale, care are loc în primele 1000 de zile de la concepție, este esențială pentru dezvoltarea unei flore intestinale robuste și diverse. Aceasta e importantă pentru dezvoltarea sistemului imunitar, pentru absorbția nutrienților si contribuie la sănătatea generală pe termen lung.

Prin urmare, este important pentru tine, ca mamă, să ai grijă de microbiota intestinală, în special în timpul sarcinii și alăptării, să consumi alimente fermentate și să te asiguri că flora intestinală a bebelușului tău primește sprijin suplimentar atunci când este necesar, mai ales după tratamentul cu antibiotice sau în cazul bolilor inflamatorii precum boala Crohn.

Refacerea sau reglarea și sănătatea florei intestinale

Dacă dorești să acorzi o grijă suplimentară microbiotei tale intestinale, încearcă gama de suplimente alimentare BioGaia, bazată pe acțiunea tulpinii de bacterii Limosilactibacillus reuteri Protectis, a cărei eficacitate și înalt profil de siguranță au fost dovedite clinic.

Află cum contribuie tulpina Limosilactobacillus reuteri Protectis la consolidarea microbiotei nou-născuților.

Încearcă Capsulele și tabletele Masticabile BioGaia ProTectis pentru susținerea florei intestinale pentru tine, partenerul tău sau pentru copiii mai mari și BioGaia ProTectis picături pentru copii, supliment alimentar cu bacterii lactice vii, sigur pentru a fi folosit din prima zi de viață.

Introducerea alimentelor solide bogate în fibre

Fiecare sugar este diferit, dar, în general, se recomandă introducerea alimentelor solide în jurul vârstei de 6 luni, cu siguranță nu mai devreme de 4 luni. Vei ști că bebelușul este pregătit când:

  • Poate sta în poziție șezând și își poate ține capul stabil
  • Arată interes pentru mâncare
  • Înghite mâncarea în loc să o scuipe
  • Are o bună coordonare a ochilor, mâinilor și gurii, astfel încât să poată duce mâncarea la gură

Începuturi ușoare pentru echilibrul florei intestinale

Flora intestinală reprezintă un teren fertil pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a sistemului imunitar al bebelușului, unde bacteriile și alte microorganisme joacă un rol esențial în menținerea sănătății și în prevenirea afecțiunilor digestive.

La început, bebelușul trebuie doar să se obișnuiască cu gusturile și texturile noi, deoarece ei încă primesc cea mai mare parte a energiei și a nutrienților din laptele matern. Doar 1-2 lingurițe de mâncare pe zi sunt suficiente.

Inițial, alimentele ar trebui să fie fin pasate, sub formă de piure sau strecurate. În săptămânile și lunile următoare, bebelușul va dezvolta treptat și mai mult abilitățile orale și va putea trece la alimente pasate, tocate și, în cele din urmă, mărunțite. Cu toate acestea, toate alimentele trebuie să fie foarte moi.

Eventualele probleme intestinale și digestive

Deoarece flora intestinală și digestia sunt încă în curs de dezvoltare, bebelușii ar putea experimenta un disconfort intestinal. Alimentația împotriva colicilor din timpul alăptării este importantă pentru prevenirea afecțiunilor digestive și pentru menținerea sănătății bebelușului.

Află mai multe din articolul nostru Colici la bebeluși: 6 Sfaturi utile pentru părinții epuizați.

Cel mai adesea, bebelușii devin constipați după introducerea alimentelor solide. Aceștia au un tranzit intestinal  lent iarscaunul lor este tare sau uscat. În acest caz, ar trebui adăugate la dieta lor mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele și, în plus, să primească suficiente lichide, prin alăptare sau puțină apă fiartă și răcită.

Rețineți următoarele sfaturi în momentul introducerii alimentelor solide:

  • Păstrați-vă calmul și fiți răbdători la început
  • Asigurați-vă că bebelușul stă în poziție verticală în timp ce mănâncă
  • Începeți cu alimente cu un singur ingredient și introduceți altele noi după câteva zile
  • Urmăriți semnalele bebelușului cu privire la cât de mult dorește să mănânce
  • Pregătiți o mâncare simplă, fără condimente, zahăr sau sare
  • Lăsați bebelușul să se murdărească și să mănânce singur
  • Adăugați BioGaia ProTectis picături pentru copii în rutina lor zilnică

Bucurați-vă de aceste momente în care pare că totul e greu de organizat și nu uitați să consultați întotdeauna medicul pediatru pentru orice probleme digestive  sau de altă natură, pe care le întâmpină bebelușul vostru. Te invităm să citești în continuare și articolul despre Legătura dintre antibiotice si microbiom intestinal.

Sistemul imunitar

Sănătatea florei intestinale deține un rol cheie în buna funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, primii ani de viață sunt deosebit de importanți, deoarece în această perioadă sistemul imunitar se află în plin proces de constituire și dezvoltare.

Mai multe

Cum funcționează sistemul imun?

Sistemul nostru imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este specializat în funcția de apărare. Acesta poate fi împărțit în două mecanisme de apărare, care cooperează și sunt conectate în diverse moduri.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK