Zâmbet sănătos: rolul sănătății orale și al bacteriilor lactice vii

Cavitatea orală reprezintă un ecosistem divers, plin de o varietate de microorganisme care dețin o funcție importantă în menținerea sănătății orale și generale. La fel și pentru copii, dar anii copilăriei însă pot fi mai provocatori. În acest articol explorăm impactul sănătății orale asupra sănătății generale, importanța florei orale și faringiene și rolul bacteriilor lactice vii.

Rolul microbiotei orale și faringiene

Termenii microbiotă orală și faringiană se referă la ansamblul microorganismelor care locuiesc în cavitatea orală și zona faringelui. Acest ecosistem complex include bacterii, fungi, virusuri și alte microorganisme care coexistă într-un echilibru perfect.

Mulți agenți patogeni intră în corpul nostru prin gură sau nas, ceea ce face ca atât gura, cât și nasul să devină părți vitale ale sistemului imunitar. Mai exact, bacteriile endogene din microbiota noastră orală și faringiană împiedică microorganismele nedorite să crească excesiv sau să treacă mai departe în corp.

În general, o microbiotă orală și faringiană echilibrată este esențială pentru menținerea unei bune sănătăți orale și generale. Aceasta acționează ca o barieră protectoare, susține sistemul imunitar și ajută la digestie. Perturbările echilibrului microbial pot duce la probleme de sănătate orală și faringiană.

Probleme frecvente de sănătate orală și generală 

Nu este o surpriză faptul că igiena orală precară poate conduce la carii dentare, una dintre cele mai comune probleme de sănătate la copii. Cariile netratate pot provoca mai multe consecințe neplăcute.

Alte probleme de sănătate orală pot include probleme cu gingiile, o reacție comună la dezechilibrul microbiotei oralesau respirația urât mirositoare, de obicei, din cauza acumulării de bacterii dăunătoare.

De asemenea, copiii mici se confruntă cu multe episoade de infecții ale căilor respiratorii superioare de-a lungul anului. Acestea pot fi cauzate de bacterii sau virusuri, iar bacteriile endogene din microbiota orală și de la nivelul gâtului sunt primul obstacol pe care agenții patogenii ar trebui să-l depășească.

Având în vedere rolul semnificativ al sănătății orale în răspunsul imunitar, tu și copiii veți beneficia în mod real adoptând câteva practici care favorizează o cavitate orală sănătoasă. Iată câteva sfaturi practice de urmărit, în special în cazul copiilor.

  1. Începe din timp: Introdu practicile de igienă orală încă de la apariția primului dinte al copilului. Folosește o periuță de dinți moale și o cantitate mică de pastă de dinți pentru copii pentru a-i curăța dinții delicat. Aplicabilitatea acestui sfat este limitată de situația specifică a copilului, totuși este atât de important să îi activezi corect microbiota orală, încât am considerat că trebuie menționat.
  2. Asigură o bună igienă orală: Chiar dacă pare evident, lista nu ar fi completă fără acest aspect. Practicile corecte de igienă orală, inclusiv perierea regulată, folosirea aței dentare și a apei de gură reduc acumularea de bacterii dăunătoare și susțin sănătatea orală generală.
  3. Încurajează o dietă sănătoasă și hidratarea: O dietă variată bogată în fructe, legume, produse lactate și cereale integrale furnizează nutrienți esențiali care susțin microbiota. Menținerea hidratării ajută, de asemenea, la menținerea mucoasei gâtului, care acționează ca o barieră naturală.
  4. Vizite la stomatolog în mod regulat: Consultul dentar regulat ajută la identificarea și prevenirea eventualelor probleme de sănătate orală în întreaga familie. 

Suplimentarea microbiotei orale și faringiene

Bacteriile benefice sunt adesea asociate cu microflora intestinală, dar puține persoane le iau în considerare când vine vorba de microbiomul oral. Bacteriile lactice vii benefice special concepute pentru microbiota orală și faringiană pot influența pozitiv compoziția florei. Ia în considerare adăugarea a 5 picături cu bacterii benefice BioGaia Pharax în rutina matinală și cea de seară a copilului tău, timp de 10 zile. Sunt sigure pentru copii începând de la vârsta de 6 luni, iar cele două tulpini de lactobacilli vii L. reuteri (L. reuteri DSM 17938 și L. reuteri ATCC PTA 5289) au fost testate clinic, dovedindu-și siguranța utilizării și eficacitatea în suplimentarea microbiomului cavității orale și gâtului.

În plus, picăturile conțin și vitamina D3, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar la copii.

Menținerea unei cavități orale sănătoase este esențială pentru starea generală de bine a copilului tău. Prin adoptarea timpurie a bunelor practici de igienă orală, poți dezvolta o bază solidă pentru sistemul lor imunitar și sănătatea generală. În plus, adăugarea picăturilor cu bacterii benefice precum BioGaia Pharax te va ajuta să ai grijă de microbiota orală și faringiană a copilului.