Smoothie pentru imunitate cu bacterii benefice

De când fiul meu cel mare a început grădinița - acum fiind în al doilea an la școală - toamna și iarna par un joc de noroc. Niciodată nu știu ce virus va aduce copilul acasă de la joacă. Iar acum, cu un nou-născut acasă, acest joc a devenit și mai aventuros.

Deși nu pot controla ce boli circulă între prietenii lor, pot lua măsuri pentru a avea grijă de funcția imunitară a copiilor mei, pregătind un smoothie pentru imunitate cu bacterii benefice. Alături de doze de vitamina C și vitamina D administrate în mod regulat, iată principalii pași pe care încerc să-i urmez pentru a le oferi un sprijin suplimentar toamna-iarnă. 

Multă mișcare și somn

În plus față de activitățile noastre sportive regulate, sunt bucuroasă că școala noastră încurajează timpul petrecut în aer liber, indiferent de vreme. Ne propunem să facem la fel și ca familie. Mișcarea și aerul proaspăt sunt esențiale! Și, bineînțeles, la fel este și somnul de calitate. Fiul meu cel mare nu are probleme cu somnul, dar în cazul bebelușului, încă aștept nopțile de odihnă intregi. 

Bacterii benefice luate din alimente și din suplimente

Intestinul joacă un rol esențial în funcționarea corectă a sistemului imunitar. De aceea, în special în lunile de toamnă și iarnă, acord o atenție deosebită microbiotei intestinale. Mă concentrez atât pe dietă bogată în nutrienți, cât și pe suplimente pentru a asigura un aport de bacterii lactice.

Pentru bebelușul meu de cinci luni, este simplu - primește tot ce are nevoie prin alăptare, iar noi completăm acest lucru cu picăturile pentru copii cu bacterii benefice BioGaia. Aceste picături mi-au fost un aliat de încredere și acum șapte ani cu primul meu născut, care acum ia BioGaia ProTectis sub formă de tablete masticabile. Sunt bucuroasă că îi plac tabletele cu aromă de căpșuni, pentru că, să fim sinceri — nu este întotdeauna ușor să oferi suficiente alimente fermentate sau iaurt copiilor. 

Chiar și așa, nu renunț! Includ în mesele noastre chefir, iaurt simplu, fructe și legume fermentate, cum ar fi varza murată și kombucha, ori de câte ori este posibil.

Bacteriile benefice sunt hrănite de anumite alimente care conțin, la rândul lor, bacterii benefice.

Eu consider bacteriile bune drept mici ajutoare care  au nevoie să fie hrănite.  Hrana lor este dată de alte bacterii benefice și le consumăm cel mai des prin ovăz, pâine integrală, mere și banane.

Nu toate bacteriile bune sunt la fel - tulpinile specifice diferă în funcție de localizare (de exemplu, cavitatea bucală, intestinul, pielea etc.) sau de gradul de supraviețuire și persistență în organism.

Rețetă de smoothie cu bacterii benefice pentru flora intestinală

Dacă cei mici nu sunt fanii alimentelor fermentate, încearcă să le ascunzi în smoothie-urile verzi - la noi funcționează!

Această rețetă de bază stimulează dezvoltarea sistemului imunitar și include atât bacterii benefice, cât și ingrediente care hrănesc aceste bacterii benefice. Puteți înlocui spanacul proaspăt cu afine sau mango copt pentru a crea variații colorate și gustoase. Bacteriile benefice pot fi îmbunătățite și mai mult prin adăugarea de fructe fermentate sau kombucha care poate înlocui apa de cocos ca bază lichidă.

Rețeta include, de asemenea, avocado pentru grăsimi sănătoase, deși uneori îl înlocuiesc cu o lingură de unt de caju. Cu toate acestea, nu folosiți unt de nuci decat în cazul în care copiii nu au alergie la nuci.

Nu adaug niciodată îndulcitori suplimentari în smoothie; dulceața naturală din fructe este întotdeauna suficientă.

Ingrediente (pentru un smoothie preparate în mod natural):

  • ½ banană
  • ½ măr
  • ½ cană iaurt simplu
  • ¼ avocado (grăsimi sănătoase)
  • ½ cană de spanac baby
  • 1 lingură de semințe de chia
  • ½ cană de apă de cocos (sau apă simplă)

Instrucțiuni preparare:

  1. Se curăță bananele de coajă și se scoate cotorul mărului. Miezul de avocado se extrage cu o lingură și se clătește spanacul sub un jet de apă.
  2. Se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până dobândește o textură cremoasă. Un blender de mână funcționează bine, dar un procesor de masă va oferi cea mai bună textură. Dacă preferi sub forma de băutură, pur și simplu se adaugă mai multă apă de cocos.
  3. Când am timp, decorez smoothie-ul înainte de servire — copiii mei adoră asta! Transformă smoothie-ul într-un răsfăț festiv. Uneori decorez marginea paharului cu fructe uscate prin înghețare sau adaug o frigăruie de fructe pe o scobitoare.

Să avem un sezon de iarnă fericit!

Să sperăm că micuții noștri vor petrece acest sezon sănătoși și fericiți. Să ne bucurăm alături de ei pregătind acest smoothie plin cu bacterii benefice și nutrienți.