Lactostaza: Cauze, gestionare și alternative alăptare la sân

Lactostaza sau acumularea de lapte matern în canalele glandelor mamare poate apărea atunci când un bebeluș nu golește complet sânii în timpul alăptării. Acest lucru se poate întâmpla și dintr-o producție excesivă de lapte, când mama produce lapte în exces.

Dacă în frecvența alăptărilor sunt omise anumite mese, acest lucru poate constitui o altă cauză care generează lactostaza, alături de tehnicile incorecte de atașare sau  a producției excesive de lapte, așa cum am menționat. De obicei, o mamă care alăptează trebuie să fie atentă la semnalele corpului său pentru a evita această problemă.

Simptome lactostază

Simptomele comune includ:

  • sâni dureroși, umflați
  • roșeață
  • senzație de căldură

Sfaturi pentru gestionarea lactostazei pentru mamele care alăptează

  • Alăptează mai frecvent și asigură-te că atașezi bebelușul într-o pozitie corectă
  • Dacă sânii rămân plini, încearcă să evacuezi laptele folosind o pompă pentru sân
  • Aplică comprese calde înainte de alăptare pentru a ajuta eliberarea laptelui matern și comprese reci după alăptare pentru a reduce riscul durerilor de sâni
  • Foarte important: masează zona afectată în timpul alăptării pentru a încuraja fluxul de lapte
  • Dacă simptomele persistă sau dacă apar alte simptome, cum ar fi febra, consultă medicul sau apelează la un consultant în alăptare

Alte aspecte importante în perioada de alăptare la sân

Dietă echilibrată 

O dietă variată și echilibrată este esențială pentru sănătate, deoarece susține atât producția de lapte, cât și microbiota intestinală.

Hidratare 

Aportul adecvat de lichide este esențial pentru menținerea unei cantități suficiente de lapte și reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase pentru mame.

Suport pentru microbiotă 

Pentru mame, tabletele masticabile BioGaia ProTectis reprezintă o opțiune excelentă. Suplimentele ajută la echilibrarea compoziției microbiotei intestinale.

Alternative la alăptarea la sân

Din păcate, nu toate mamele au opțiunea de a alăpta la sân. O formulă de lapte de calitate superioară este disponibilă pentru a oferi nutrienții esențiali. Consultă întotdeauna medicul pediatru atunci când selectezi o formulă și alege mărci de încredere.

Chiar și în cazul în care alimentarea bebelușul se face cu formulă de lapte, este important să se asigure colonizarea adecvată a microbiotei intestinale a bebelușului. Produse precum picăturile pentru copii BioGaia ProTectis, sigure din prima zi de viață, vor ajuta la suplimentarea microbiotei celui mic pe termen lung. Aceste picături sunt ușor de administrat pe o linguriță sau în amestec cu laptele.

De asemenea, este esențial ca bebelușul să fie exclusiv alăptat până la 6 luni, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Atunci când bebelușul are doar câteva luni de viață, alăptarea este esențială pentru creșterea sănătoasă și câștigul în greutate al bebelușului. 

Deși alăptarea la sân este extrem de benefică (află cum Flora intestinală a bebelușilor începe cu alăptarea), ea poate întâmpina provocări precum lactostaza sau incapacitatea de a alăpta. Totuși, există modalități eficiente de a gestiona aceste obstacole și de a oferi copilului tău nutriția și îngrijirea necesară. 

Fie că alăptezi sau folosești formulă de lapte, este important să știi cum să susții dezvoltarea microbiotei bebelușului. Picăturile pentru copii BioGaia ProTectis sunt o alternativă sigură cu eficacitate dovedită clinic în suplimentarea microbiotei intestinale a micuțului tău.

Maternitatea este o călătorie unică și fiecare alegere pe care o faci reflectă grija și dragostea pe care le porți copilului tău. Ai încredere în instinctul tău, solicită sfatul experților atunci când este necesar (de exemplu, sfatul consultanților în alăptare), și astfel vei face o treabă incredibilă pentru confortul și fericirea copilului tău.