5 Sfaturi practice pentru sănătatea sistemului digestiv al copilului tău

Deși momentele de fericire pot veni adesea din mediul înconjurător, bunăstarea generală a copilului tău este strâns legată de starea lui de sănătate. Concentrându-te pe obiceiurile sănătoase și adoptând altele noi, poți îmbunătăți calitatea vieții copilului tău.

 

În acest articol, vom sublinia legătura strânsă dintre intestin și creier, pentru ca mai apoi să arătăm necesitatea formării si învățării unor obiceiuri sănătoase noi pentru copilul tău și pentru sistemul său digestiv.

Înțelegerea axei intestin-creier

Cât de des ți s-a întâmplat să simți ceva în intestin sau să ai “fluturi în stomac”? Oamenii au simțit probabil întotdeauna o legătură între intestin și creier. Cu toate acestea, din punct de vedere științific, a devenit clar doar în ultimii ani că această legătură nu vine doar de la creier la intestin. Conexiunea funcționează, de fapt, în ambele sensuri, în mod constant, prin intermediul neurotransmițătorilor și al hormonilor.

Printre altele, o microbiotă intestinală echilibrată produce aproximativ 90% din serotonina și 50% din toată dopamina din corpul nostru. Acești neurotransmițători, cunoscuți și sub numele de "hormoni ai fericirii", susțin organismul în reglarea diverselor procese și funcții, inclusiv somnul, digestia și metabolismul. Menținerea nivelurilor lor sănătoase are un impact semnificativ asupra dispoziției noastre și ne ajută să ne simțim mai fericiți.

Fiecare disconfort digestiv afectează negativ atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică, precum și emoțiile. Acest lucru se întâmplă mult mai des și mai ușor la copii, deoarece aceștia sunt în mod constant expuși atacurilor de germeni la școală sau ar putea trece printr-o perioadă stresantă. Ajută-ți copilul să treacă prin astfel de situații cu următoarele sfaturi.

1. Planifică mesele și gustările

Nutriția are cel mai puternic impact asupra sănătății intestinului nostru. Diminețile agitate sunt adesea sinonime cu pregătirea pachetelor pentru prânz care sunt convenabile, dar nu neapărat sănătoase.

Încearcă să pregătești toate prânzurile și gustările cu o seară înainte. Gândește-te la fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe. Evită gustările bogate în zahăr și grăsimi. Implică și copilul în pregătirea sau planificarea meniului. Este mai probabil să se bucure de prânzul de a doua zi dacă are un cuvânt de spus în ceea ce mănâncă. În plus, poate deveni o frumoasă tradiție de familie.

Deși construirea unei diete sănătoase este cheia pentru o burtică fericită, poți lua în considerare includerea în dietă a unor suplimente alimentare ce conțin bacterii benefice pentru a completa microflora intestinală. Tabletele masticabile BioGaia sunt suplimente alimentare ce conțin bacterii benefice sigure atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. Susținute de peste 260 de studii clinice, ele sunt apreciate atât de pediatrii, cât și de părinți.

Limosilactobacillus reuteri Protectis, tulpina probiotică patentată de BioGaia, este de origine umană. Tractul nostru digestiv este habitatul său natural, ceea ce o face deosebit de potrivită pentru a se dezvolta în această zonă a corpului.

2. Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice regulate aduc numeroase beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Alegerea unui sport pe care copilul tău îl va practica în aer liber este grozavă. Cu toate acestea, în cele din urmă, alegerea activității în sine contează mai puțin, atâta timp cât se bucură de sport și îl practică în mod constant.

3. Menține un sistem imunitar puternic

O mare parte din sistemul nostru imunitar se află în intestin. Asta înseamnă că este strâns legat de dieta noastră. Asigură-te că prânzurile, gustările și întreaga dietă sunt variate și nutritive. Pentru a avea o și mai mare grijă de microbiota intestinală, poți adăuga la dieta ta tabletele masticabile BioGaia ProTectis cu vitamina D3. Tulpina noastră erou, Limosilactobacillus reuteri Protectis, suplimentează microbiota intestinală, iar vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

4. Stabilește o rutină de somn

Somnul joacă un rol semnificativ în sănătatea generală a copilului tău. Lipsa somnului poate altera rapid compoziția microbiotei intestinale și poate afecta digestia, sistemul imunitar și altele. Este important să creezi o rutină pentru a te asigura că micuțul tău doarme suficient în fiecare noapte.

Conform regulii generale, copiii mai mici ar trebui să doarmă 10-12 ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari au nevoie de aproximativ 9 ore de somn pe noapte.

5. Ai grijă la igienă

În special la școală și în alte locuri aglomerate, este important să încurajezi copilul să-și spele mâinile în mod regulat, să-și acopere gura când strănută sau tușește și să evite să împartă mâncare sau băuturi. De asemenea, este important sa știm că utilizarea excesivă a dezinfectantului pentru mâini poate fi contraproductivă. Amintește-ți că de fiecare dată când ne spălăm mâinile, ucidem germeni și bacterii, dar nu doar pe cele rele, ci și bacteriile bune de care avem nevoie.

Vor exista întotdeauna suișuri și coborâșuri în dispoziția copilului tău. Întrebarea este cât de mari vor fi suișurile și cât de mici vor fi coborâșurile.

Află despre legătura dintre mamă și bebeluș în ultimul nostru articol.