Descoperirea primelor antibiotice, așa cum le cunoaștem astăzi, la începutul secolului al XX-lea, a declanșat o revoluție medicală care a adus numeroase beneficii și a salvat vieți, însă a adus și provocări neașteptate. Află modul de acțiune, cefectelesecundare și rolul microbiomului intestinal în toate acestea.

 

Relația dintre oameni, bacterii și antibiotice

Microbiomul intestinal este un sistem delicat care poate fi afectat de antibiotice, ceea ce poate duce la schimbări în starea de sănătate generală.

Organismul uman conține numeroase microorganisme, inclusiv bacterii, însă nu toate bacteriile sunt dăunătoare. De fapt, în corp avem atât bacterii bune, cât și bacterii patogene, între ele existând, de obicei, un echilibru.

La un moment dat, echilibrul bacterian poate fi perturbat. În astfel de cazuri, bacteriile dăunătoare pot prelua controlul și pot pune la încercare organismul . Dacă bacteriile sunt mai puternice decât sistemul tău imunitar, atunci s-ar putea să ai nevoie de antibiotice.

Antibioticele sunt medicamente folosite pentru tratarea sau prevenirea infecțiilor bacteriene mai grave. Ele au capacitatea de a elimina o diversitate de bacterii, oprindu-le să se mai înmulțească.

 

Beneficiile vin cu un preț: efectele secundare

Deși aceste medicamente puternice pot salva vieți, prin combaterea speciilor bacteriene, ele pot avea și efecte secundare severe.

Rezistența bacteriilor

Există o problemă majoră în sănătatea publică, și anume rezistența bacteriilor la antibiotice. Aceasta presupune faptul că bacteriile dăunătoare nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice și numărul lor continuă să crească.

Pentru a limita rezistența bacteriilor, este esențial ca antibioticele să fie administrate doar atunci când este absolut necesar. Prevenirea rezistenței la antibiotice este foarte importantă pentru sănătatea publică, deoarece aceasta poate duce la infecții grave și posibil chiar la moarte.

Dezechilibrarea microbiotei intestinale

Antibioticele nu sunt selective și ele elimină toate bacteriile endogene, atât pe cele dăunătoare, cât și pe cele benefice. Acest lucru cauzează un dezechilibru în dezvoltarea bacteriilor, reducând diversitatea microbiotei tale intestinale. De asemenea, amintește-ți că până la 80% din toate celulele imunitare se află într-un intestin sănătos.

 

Suplimentarea microbiotei intestinale

Microbiota intestinală este un sistem vital care ajută la apărarea corpului împotriva infecțiilor și la menținerea sănătății generale. Atunci când iei aceste medicamente, amintește-ți să-ți reechilibrezi microbiomul intestinal în mod natural. Ia în considerare adăugarea  suplimentelor alimentare BioGaia în rutina ta zilnică.

S-a dovedit că prezența în microbiomul intestinal a unor bacterii benefice, precum   Limosilactobacillus reuteri Protectis, poate ajuta la restabilirea echilibrului după tratamentul cu antibiotice și determina creșterea populației de bacterii endogene, colonizând și persistând în intestin. De asemenea, această tulpină de bacterii benefice  este una dintre cele mai studiate și este de origine umană.

Încearcă Tabletele Masticabile BioGaia ProTectis cu Vitamina D3 pentru a suplimenta o microbiotă intestinală sănătoasă a întregii familii. Doar o tabletă pe zi, furnizează doza recomandată de 100 de milioane de bacterii vii Limosilactobacillus reuteri Protectis și o doză suficientă de vitamina D3,  pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare cu lactobacili vii contribuie la menținerea sănătății generale și la o prezență dominantă a bacteriilor benefice în organism. Află mai multe informații și din articolul nostru despre importanța bacteriilor.

 

Antibiotic copii

Dezvoltarea florei intestinale la copii îi face și mai sensibili la schimbările bacteriene cauzate de antibiotice. Ori de câte ori este necesar un tratament cu antibiotice, vei primi toate sugestiile care se potrivesc cel mai bine stării copilului tău, de la medicul pediatru.

În plus, iată câteva sfaturi generale care merită urmate în timpul tratamentului cu antibiotice.

Sfaturi generale:

Asigură-te că cel mic:

  • Doarme și se odihnește suficient
  • Are o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamine, minerale și fibre
  • Bea suficientă apă
  • Urmează programul de antibiotice
  • Suplimentează microbiota intestinală cu bacterii lactice, precum Picăturile pentru copii BioGaia ProTectis cu Vitamina D, sigure pentru bebeluși din prima zi de viață

Concluzie:

Amintește-ți întotdeauna următoarele: deși antibioticele sunt de mare ajutor când sunt necesare, pun toate  bacteriile intestinale în pericol. De asemenea, utilizarea lor fără măsură contribuie la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. De aceea este important să urmăm sfaturile medicilor și să ne asigurăm că tratamentul este administrat corect.

Sistemul imunitar

Sănătatea florei intestinale deține un rol cheie în buna funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, primii ani de viață sunt deosebit de importanți, deoarece în această perioadă sistemul imunitar se află în plin proces de constituire și dezvoltare.

Mai multe

Cum funcționează sistemul imun?

Sistemul nostru imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este specializat în funcția de apărare. Acesta poate fi împărțit în două mecanisme de apărare, care cooperează și sunt conectate în diverse moduri.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK